Rook zelf je vlees/vis

De Wederhelft kreeg voor Valentijn een rookoventje cadeau (van mij dus). In een tuincentrum kocht hij houtsnippers, rookmot (zagemeel) en gekruide pekel. Je kan dat ook gemakkelijk zelf maken. Met wat water, veel zout en een lading kruiden kom je al ver. Afgelopen weekend kon het experimenteren beginnen. En lekker dat het was! Wie niet zot is van gerookte voedingswaren (zalm, eendenborst, spek, ham, …) van de supermarkt, mag er niet van uit gaan dat ie sowieso geen gerookte beesten lust. Ambachtelijk gerookte vlees of vis heeft een heel andere smaak dan wat je in de supermarkt vindt.

Je kan kiezen tussen het koud of warm roken van je beest. De Wederhelft heeft een eendenborst warm gerookt (het vlees gaart dan ook) en zalm koud gerookt (vlees blijft dan rauw).

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst: pekelen. Je kan nat of droog pekelen. Basically kies je of je je beest in zout water met kruiden gooit of dat je je beest inwrijft met pekel en kruiden zoals je bijvoorbeeld met een ham doet.

Vervolgens: Beest afspoelen en afdrogen.

Koud roken (bv zalm): op een rooster leggen of aan een rookhaak hangen en in de rookoven bevestigen. En dan moet je 4 à 7 u geduld hebben… Als je iets koud rookt, moet je wel opletten dat je je rookoventje niet in volle zon zet, de oven mag maximaal 15 à 20°C warm worden. In de oven plaats je een koude rookgenerator.

gerookte zalm (koud gerookt)
gerookte zalm (koud gerookt)

Warm roken (bv eend): eerst op 40 à 50°C een half uurtje laten drogen in de rookoven. Dan met houtskool de oven warm stoken tot +/- 80°C. Afhankelijk van dikte, grootte en vleessoort een uurtje of langer geduld hebben. Je beest is nu gaar, tijd om te beginnen roken: de rookoven laten afkoelen tot 60 à 70°C. Dit gaat vrij snel als je vochtige rooksnippers op de kolen gooit. De temperatuur houd je constant gedurende 1,5 tot 2 u. Dit doe je door kolen bij te gooien (warmer) of vochtige houtsnippers (rook creëren). Klaar!

gerookte eendenborst (warm gerookt)
gerookte eendenborst (warm gerookt)

Je kan eindeloos variëren met smaken en geuren. Afhankelijk van de houtsoort, de techniek (koud of warm roken) en de kruidenmengelingen die je gebruikt, zal je vlees een andere smaak hebben. Onze kinderen zijn er alvast dol op (en wij ook)!

Meer info over roken vind je hier.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *