Zalm Wellington
Zoals Beef Wellington, maar dan met zalm.
Porties 6 personen
Ingrediënten
- 6 st zalmhaasje (1 p/p)
- 500 g champignons
- 800 g verse spinazie
- 2 st sjalot
- 4-5 teentjes knoflook Vers
- Bladerdeeg Kant en klaar versmarkt - genoeg bladerdeeg om 6 pakketjes ter grootte van de zalmhaasjes te maken.
- 1 scheut slagroom >30%VG
- 1-2 el mascarpone
- 1 eigeel
- (Bak)boter
- Maizena
- Peper & zout
Instructies
Voorbereiding
- Snipper de sjalot en look fijn.
- Hak de champignons in kleine stukjes.
- Was de spinazie en laat goed uitlekken.
- Verwarm de oven voor zoals de instructies op de verpakking van het bladerdeeg.
Bereiding
Duxelle van champignons
- Smelt een Jeroen Meus klont boter in een pan.
- Stoof de sjalot en look aan.
- Voeg de gehakte champignons toe en laat bakken tot er geen vocht meer vrijkomt.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg één à twee eetlepels mascarpone toe zodat je een smeuige, niet te lopende mengeling krijgt.
- Houdt warm.
Spinaziebereiding
- Stoof de verse spinazie in een beetje boter in een grote pot.
- Wanneer de spinazie geslonken en gaar is, laat deze dan goed uitlekken in een zeef.
- Doe de spinazie terug in een pot op een laag vuur en voeg een scheut slagroom toe, maar maak de bereiding niet de vochtig. Eventueel een beetje maizena toevoegen om de room aan de spinazie te binden.
Wellington samenstellen
- Rol het bladerdeeg uit. Het is de bedoeling dat we pakketjes (bv. per persoon) maken, dus verdeel de vulling ter grootte van het zalmhaasje zodanig over het bladerdeeg dat je deze kunt sluiten.
- Leg een tweetal eetlepels duxelle van champignons op het bladerdeeg.
- Leg daar bovenop een zalmhaasje. Kruid dat nog even met peper en zout.
- Bovenop de zalm een portie van de spinazie met room.
- Maak de randen van het bladerdeeg vochtig, en sluit het pakketje. Druk de randen aan met een vork.
- Strijk wat losgeklopt eigeel over de bovenkant, en prik enkele gaatjes in het pakketje, zodat de stoom kan ontsnappen.
In de oven
- Leg de Wellingtons op bakpapier op een ovenplaat en zet deze in de oven.
- Reken op een 30 - 45 minuten in de oven.
- Klaar wanneer het bladerdeeg mooi goudbruin is en de kerntemperatuur van de zalm rond de 55°C-60°C ligt.
- Serveer met een bijgerecht (bv. gebakken aardappeltjes) en wat salade.