Simpel om te maken en altijd prijs bij kinderen! ze worden je grootste fans als je dit op tafel zet 🙂
Ik gebruik al enkele jaren het recept dat ik van een collega kreeg. Voel je vrij om er wat aan te sleutelen. Je maakt de koekjestaart zo hoog, lang en breed als je zelf wil. Met dit recept maak ik er eentje van 4 koekjes lang en 3 koekjes breed in +/- 4 lagen.
Ingrediënten
250 gr suiker
250 cl melk
250 gr smeerboter (ik gebruik Planta, met Alpro Soja heb ik het nog niet geprobeerd)
3 soeplepels vanillepuddingpoeder
koffie-extract
petit-beurre koekjes
Voorbereiding:
Suiker en vanillepuddingpoeder mengen, aan de kook brengen met de melk. Goed blijven roeren. Na 1 Ã 2 minuten koken het boeltje laten afkoelen. geregeld roeren zodat er zich geen vel kan vormen op je pudding.
De boter in en kom doen maar niet laten smelten. Zorg wel dat je boter op kamertemperatuur is. De afgekoelde pudding geleidelijk aan onder de boter mengen tot je een gladde massa krijgt. Koffie-extract toevoegen naar smaak. Et voilà : een variant op crème au beurre die nooit mislukt.
Koffie zetten (ik gebruik meestal een filter).
Suikerwater maken: veel suiker met een beetje water aan de kook brengen en laten inkoken. Niet te lang want dan krijg je caramel.
Koffie en suikerwater mengen, een scheutje Amaretto of Triple Sec toevoegen (naar smaak).
Het echte werk:
Elk koekje kort in het koffie/suikermengsel soppen en op je presenteervorm leggen.
Als je een laag klaar hebt: besmeren met crème au beurre.
Zo verder stapelen tot de gewenste hoogte. let wel: hoe hoger je de koekjestaart maakt, hoe zwaarder die is bij het opeten.
Als je voldoende lagen hebt: de overschot van je crème au beurre gebruiken om alles dicht te metsen: bovenkant en zijkanten bestrijken met de crème au beurre.
Afwerken naar keuze met bijvoorbeeld hagelslag en even laten opstijven in de koelkast.
Dit recept is niet geschikt voor de diëtende medemens.
Kinderen kliederen graag mee.
Koekjestaart is de dag nadien altijd lekkerder dus et niet alles meteen op…