Recept: ovenschotel met pastinaak

We proberen hier mee te doen met Dagen zonder Vlees. ‘Zonder’ is in dit gezin van carnivoren een utopie dus ‘minder’ is al een stap in de goede richting. Hoog tijd om nog eens veggie te koken dus. Op de website van Njam vond ik een recept van Philippe Van den Bulck:

Ingrediënten voor 4 personen

3 tomaten
2 wortelen
1 grote ui
600 g champignons
800 g pastinaak
3 el olijfolie
1 teentje look
1 el geconcentreerde tomatenpuree
1 el bloem
3 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier
100 g cashewnoten
200 ml groentebouillon
100 ml melk
50 g boter
80 g platte kaas
1 el worchestersaus
100 g geraspte Gruyère
nootmuskaat – cayennepeper – peper van de molen – zeezout
extra: pureestamper

bereiden:

Snijd de tomaten in vier en verwijder de zaadlijsten. snijd het vruchtvlees van de tomaten in kleine blokjes. Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui fijn.

Borstel de champignons schoon en hak ze fijn. Schil de pastinaak, snijd in grote stukken en kook gaar in lichtgezouten, kokend water. Laat de pastinaak goed uitstomen.

Verhit ondertussen voor de saus de olijfolie in een pan en stoof hierin de ui en de wortel zachtjes aan tot wanneer de ui glazig is. Voeg de knoflook, de champignons en de geconcentreerde tomatenpuree toe en laat alles even mee stoven. Voor de vleesliefhebbers: nu ziet uw stoofpotje in wording er uit als een pan met bloederige champignons.

Bestrooi het geheel met de bloem en voeg nu de tomatenblokjes, de tijm, de laurier en de cashewnoten toe.

Giet de bouillon er bij en breng alles langzaam aan de kook. Laat 15 minuten sudderen tot de saus mooi is ingedikt. Tip: een beetje meer bouillon is welkom.

Maak de puree. Warm de melk op samen met de boter, wat peper van de molen, zeezout en nootmuskaat. Prak de pastinaak fijn met een pureestamper en meng er de melk en de platte kaas onder tot een smeuïge puree.

Werk de ovenschotel verder af. Breng de stoverij op smaak met peper, zout en de Worchestershire saus. Verwijder de tijm en de laurier en stort alles uit in een ovenschaal. Verdeel de pastinaakpuree erover en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
zet in de oven:

Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het geheel af tot wanneer er zich een mooi goudbruin korstje heeft gevormd.
serveren:

Serveer de ovenschotel samen met een frisse salade.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het geheel af tot wanneer er zich een mooi goudbruin korstje heeft gevormd.
serveren:

Serveer de ovenschotel samen met een frisse salade. Ik koos voor een frisse komkommerslalade.

Eet smakelijk!

IMG_20150225_163917

 

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *