De afgelopen weken hebben we druk onderhandeld. We zijn offertes aan het vergelijken voor elektriciteit, sanitair en ventilatie. We kozen voor zelfbouwpakketten (met hopelijk goede begeleiding). Onder andere Selfmatic en Brainbox werden gecontacteerd. Beiden gaven ons héél veel informatie en een gedetailleerde offerte. Waarvoor dank
Van zulke mannen moet je trouwens over veel zaken nadenken. Hoeveel stopcontacten heb je nodig? Hoeveel lichtpunten? Welke radiatoren wil je? Kleur, formaat, type? Waar gaan we ze hangen? Hoe geraken we met buizen en kabels van punt A bij punt B? De ventilatie: C of D? Vraag me niet wat het verschil is, daar heb ik afgehaakt. Het had een invloed op de ramen. Wat voor ketel willen we? Oh en een zonneboiler, daar al eens over nagedacht? De vragenlijst is eindeloos.
Zolang er gepraat wordt over de kleur van de radiatoren en de stopcontacten, ben ik nog mee. Maar als De Wederhelft begint over de aarding, de stoppenkast, de bekabeling, de ventilatieschacht en zo van die dingen, dan zegt mijn hersenpan ’tuuuuuuuuuuuuuuuuut’ :s Toch vind ik dat ik een zinvolle inbreng in dit onderdeel van de verbouwingen gehad heb
Op het internet vonden we interessante informatie voor de financiering van de verwarming en de zonneboiler. Je kan bij IGO (FRGE) een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Hier betaal je slechts 2% interest op. We overwegen dit ernstig omdat we zo meer middelen kunnen reserveren voor de rest van de verbouwingen. Uiteindelijk is een rentevoet van 2% zeer interessant. Op een looptijd van 5 jaar, zouden we voor het te ontlenen bedrag (maximaal 10.000 euro) een goeie 500 euro aan interesten betaald hebben. Het overwegen waard dus.
Wat betreft de keuken en het buitenschrijnwerk moeten we nog enkele zaken bekijken. Da’s momenteel nog niet zo dringend. Onze prioriteit nu is een aannemer vast te leggen voor de nieuwbouw. Dan kunnen we ook de afbraak van de stal inplannen. Voor de kelder onder de nieuwbouw moeten we rekening houden met een onvoorziene kost. Iets met een onderschoeiing tegen het bestaande gedeelte. Vermoedelijk zullen we kiezen voor een gemetste kelder in plaats van een gegoten betonkelder. Maar ook dat ligt nog niet 100% vast.
Langzaam maar zeker komen we er. We hebben een meer gedetailleerde studie gemaakt van de premies waar we voor in aanmerking komen. Nu maar hopen dat de regering er daar niet te veel van afschaft. De hervorming van de Vlaamse renovatiepremie is toch wel een klein streepje door de rekening: je krijgt je geld nog wel, maar je moet er langer op wachten. In ons budget houden we nog geen rekening met wat we recupereren via premies, zo kan het alleen maar meevallen eens we bezig zijn. Verbouwers stoten niet zelden op onverwachte kosten en op deze manier creëren we daar een buffer(tje) voor.